2019.09.16

VDFF rekomendacijos

 VILMA LEVICKAITĖ, VDFF programos sudarytoja

„Faustas“ (rež. Andrea Bussmann)

Ar atsimenate tuos baugius pasakojimus apie velnius, laumes ir kitas mitologines būtybes, kurie nedoriems žmonėms naktį perplėšia gerkles? Visa tai – lietuvių liaudies mitologinių sakmių siužetai, tačiau kartais pramanų neatskirsi nuo realybės. Vieno tokio pasakojimo apie sužeistą vėją pradžioje net nurodyti tikslūs metai ir vieta... Pasirodo, visos tautos turi tokių pasakojimų. Jie gimsta iš didelio žmogaus noro paaiškinti tai, kas nepaaiškinama, kas priklauso anapusybei, šešėliui ir tamsai.

„Paskutinis nuosprendis“ (rež. Herz Frank)

Dažnai norisi įlįsti į žmogaus sielą ir jį suprasti; jo elgesio motyvus, pasirinkimo priežastis. Ne vertinti, nuteisti, nubausti..., o suprasti! Kodėl pasaulyje yra blogų žmonių? Kodėl yra žudikų? Jei neieškosime atsakymų į šiuos klausimus, niekada nepažinsime žmogaus. Bet ar įmanoma įminti visas su žmogaus prigimtimi susijusias paslaptis?

„George: Jurgio Mačiūno ir Fluxus istorija“ (rež. Jeffrey Perkins)

Jurgis Mačiūnas. Fluxus. Kas yra Mačiūnas? Kas yra Fluxus? Lyg ir kažką žinome, lyg ir girdėtas, lyg ir prieš akis iškyla kažkokie perfomansų fragmentai... Patikėkite, išsamesnio pristatymo nei šis dokumentinis filmas nėra. Tai ir Jurgio Mačiūno portretas, ir Fluxus judėjimo apžvalga. Tikrai viskas susidėlios į vientisą paveikslą. Ir sužinosite daug naujų detalių. Pasaulinės kultūros istorijos puslapis.

SONATA ŽALNERAVIČIŪTĖ, VDFF programos sudarytoja

Balsai iš jūros (rež. Kim Hopkins)

Gyvendami skurde, vieni iškeliauja ieškoti kitokio gyvenimo svetimam krante, kiti lieka, nes jaučia, kad čia jie turtingi artimiausių žmonių meile. Atrodo, žvejo Pitos šeimoje meile būtų pasidalinta su kiekvienu svečiu.

Nijolė (rež. Sandro Bozzolo)

Kokie iškalbingi Nijolės Šivickas patylėjimai, ir kokie prasmingi Antano Mockaus minčių pratęsimai. Mama ir sūnus – dvi be galo stiprios asmenybės, du labai skirtingi žmonės, žmonės be kaukių, kiaurai permatantys kiekvieną, nebijantys tiesą išsakyti sau, ir kitiems.
Intymumą su šiais žmonėmis filme sustiprina ir Linos Lapelytės muzika.

Speciali programa „Jono Meko portretai“

Kad ir kiek būtum matęs Jono Meko filmų, skaitęs eilėraščių, bendravęs prie vyno, dainavęs kartu „Trys karveliai klane gėrė“, visad lieki alkanas šią asmenybę pažinti daugiau.

EGLĖ MACEINAITĖ, VDFF programos sudarytoja

Menininkai iškrypėliai (rež. Beatrice Behn, René Gebhardt)

Dėl G. F. Haaso muzikos ir asmenybės. Kaip gražiai jis moka mylėti.
Ir tema - ją dažnai aptarinėjame juokais, nors ji, ko gero, yra sudėtingesnė nei gali pasirodyti.

Studentų filmų konkursas: LMTA ir FAMU

Nes lietuvių kūrėjai yra jėga! (mane jau apėmė lengvas azartas). Be to, atvažiuoja mylimas režisierius M. Janekas - proga susipažinti ir sudalyvauti dirbtuvėse.

Amerika (rež. Erick Stoll, Chase Whiteside)

Nes tai filmas apie jaunystę ir gyvenimo pabaigą su visomis ją lydinčiomis spalvomis ir emocijomis. Močiutės Amerikos daina įstrigusi mintyse iki šiol.