2019.09.20

16-asis Vilniaus dokumentinių filmų festivalis atidarytas filmu „Nijolė“

Ketvirtadienio vakarą „Skalvijos“ kino centre prasidėjo dokumentinio kino šventė – atidarytas jau 16-asis tarptautinis Vilniaus dokumentinių filmų festivalis.

„Peržengęs ne vieną slenkstį, festivalis pristato daug ypatingų, pasaulyje gerai žinomų asmenybių, kurių istorijos mus įkvepia“, – per atidarymą kalbėjo Vilma Levickaitė, „Skalvijos“ direktorė.

Festivalio atidarymą pradėjo muzikinis kompozitorės Linos Lapelytės pasirodymas. Jos muzika skamba ir atidarymo filme „Nijolė“ (2018). Tai bendros gamybos Italijos ir Lietuvos dokumentinis pasakojimas, kurį prodiusavo Dagnė Vildžiūnaitė, režisavo italas Sandro Bozzolo.

Režisierius subtiliai atskleidė garsios skulptorės Nijolės Šivickas (1925-2018) ir jos sūnaus Antano Mockaus, lietuvių kilmės filosofo, matematiko, Kolumbijos politiko, gilų tarpusavio ryšį.

Pristatyti filmo iš Kolumbijos atvyko pats A. Mockus su žmona Adriana Cordoba bei filmo režisierius S. Bozzolo. Jie aplankys dar 4 miestus: Kauną, Panevėžį, Anykščius ir Šilutę. Visiems atviras susitikimas su A. Mockumi įvyks ir penktadienio vakarą (rugsėjo 20 d., 18 val.) Vilniaus universitete.

Šventinį vakarą filmo prodiuserė D. Vildžiūnaitė pristatė filmo kūrybinę komandą: režisierių S. Bozzolo, kompozitorę Liną Lapelytę, montažo režisierę Silviją Vilkaitę, garso režisierių Vytį Puroną, koloristą Justiną Vencių.

Filmo režisierius pastebėjo, kad pasakojimas apie Nijolę tapo savitu tiltu tarp skirtingų kultūrų, suartindamas Lietuvą ir Kolumbiją. Šyptelėjęs pridūrė, kad prie filmo dirbo daug žmonių, bet mažiausiai jis rūpėjo pačiai Nijolei.

Kviesdamas pagalvoti apie peržengtus ir neperžengtus slenksčius, ne tik geografinius, istorinius slenksčius, bet ir asmeninius, festivalis šiemet pristato penkias programas.

Išskirtinį dėmesį festivalis skirs latviui Herzui Frankui (1926-2013) – pasaulinio garso kino režisieriui, poetinio kino Latvijoje pradininkui. Gilesniam žvilgsniui pasiūlys nepriklausomo kino kūrėjo, poeto Jono Meko (1922-2019) portretus, pasakojimą apie Fluxus judėjimui pamatus padėjusį Joną Mačiūną.

Minint 30-ąsias Baltijos kelio metines pakvies į „Baltijos kelių“ programą, kurią sudaro šia tema kurti estų, latvių ir lietuvių filmai. Konkursinėje programoje bus parodyti po tris geriausius LMTA ir vienos garsiausių Europoje čekų kino mokyklos FAMU filmai.

VDFF laukia žiūrovų Vilniuje iki rugsėjo 19–29 d., į Kauną festivalis kelsis rugsėjo 23–25 d., spalio 1–3 d. viešės Klaipėdoje.