Undefined index: page in /home/vdff/domains/vdff.lt/public_html/Plugin/Festivals/Model.php:243Undefined index: theatre_id in /home/vdff/domains/vdff.lt/public_html/Plugin/Festivals/Model.php:245Undefined index: theatre_id in /home/vdff/domains/vdff.lt/public_html/Theme/VDFF/view/elements/calendar.php:12

2023 Renginiai  

Visi filmai
Undefined index: page in /home/vdff/domains/vdff.lt/public_html/Plugin/Festivals/Model.php:243Undefined index: theatre_id in /home/vdff/domains/vdff.lt/public_html/Plugin/Festivals/Model.php:245Undefined index: theatre_id in /home/vdff/domains/vdff.lt/public_html/Theme/VDFF/view/elements/head_colls_menu.php:13

09 22–09 23 Tarptautinė konferencija „Asmeninė perspektyva ir eseistinė forma nevaidybiniame kine ir mene“

Vilniaus dokumentinių filmų festivalio metu, rugsėjo 22–23 dienomis, Kino ir medijų erdvėje „Planeta“ (A. Goštauto g. 2, Vilnius) vyks tarptautinė konferencija „Asmeninė perspektyva ir eseistinė forma nevaidybiniame kine ir mene”, kurioje tyrėjai iš 14 šalių gilinsis į dokumentinio kino kūrėjų ir menininkų pamėgtą asmeninę perspektyvą ir eseistinę kino kalbos stilistiką, kuri leidžia užmėgsti glaudų ryšį su žiūrovais ir perteikti sudėtingus, skausmingus ir jautrius dalykus estetiškai, emociškai ir intelektualiai paveikia forma.

Pasak renginio iniciatorės dr. Renatos Šukaitytės, „nuo 2000-ųjų pradėta vis dažniau kalbėti apie „emocinį“ ir „asmeninį“ posūkį nevaidybiniame kine ir medijų kultūroje, kuris leido įveikti tradicinę „jausmų“ ir „žinių“ priešpriešą, paskatino eksperimentuoti su estetinėmis, retorinėmis ir naratyvinėmis dokumentinio kino raiškos priemonėmis.“ Konferencijoje plenarinius pranešimus skaitys dr. Laura Rascaroli, Korko universitetinio koledžo profesorė, knygų „The Personal Camera: Subjective Cinema and the Essay Film“ (2009) ir „How the Essay Film Thinks“ (2017)“ autorė, ir dr. Audrius Stonys, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos profesorius, kino režisierius, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas. Rascaroli auditoriją supažindins su Pietų Afrikos iškilios menininkės Penny Siopis „stylo-caméra“ ir „kino-rašymo“ technikomis, o Stonys paaiškins, kaip kūrybinėje dokumentikoje „pamatyti tai, kas nematoma“ . Renginio svečiai turės galimybę susipažinti su mažai mūsų auditorijai pažįstamais kino reiškiniais, kaip Galicijos dienoraštinis ir intymus kinas, Kubos revoliucinis dokumentinis kinas, Slovakų ekologinės tematikos dokumentika, asmeninis virtualios realybės kinas ir pan.

Su konferencijos programa galima susipažinti čia.

Dalyvavimas renginyje nemokamas.

Konferencija vyks anglų kalba.

Renginį organizuoja: Vilniaus dailės akademija (Dailėtyros institutas), Vilniaus dokumentinių filmų festivalis ir Lietuvos kultūros tyrimų institutas (Šiuolaikinės Lietuvių kultūros skyrius)

09.22 | 10:00