Pagrindinė programa  

Visi filmai

Jei neramu, susikurk muziejų

Panamos kaimelyje gyveno liaudies menininkė Senobia Cerrud. Ji nešiojo žydrą suknelę, rašė sąmojingą dienoraštį, savo namuose buvo įkūrusi senų, nereikalingų daiktų muziejų. Režisierės Pilar Moreno ir Ana Endara atskleidžia šios menininkės talentą įpūsti gyvybę iš pažiūros beverčiams daiktams bei juos branginti ir seka jos pavyzdžiu: tiek Senobios kūriniams, tiek ją pažinojusioms paprastoms kaimelio moterėlėms skiria daug švelnaus dėmesio ir žiūrovams primena, koks pilnas ir ypatingas yra kiekvienas gyvenimas.

Pilar Moreno ir Ana Endara su atidumu žiūrovams aprodo Senobijos sukurto muziejaus eksponatus, per kuriuos pažįstame ir ją pačią: laisvos minties moterį, randančią įkvėpimą savyje ir mažiausiose kasdienybės detalėse. Ramaus ritmo filmas kviečia šviežiu žvilgsniu pažiūrėti į sau įprastą aplinką ir svarstyti apie tai, kas lieka, kai žmogaus nebėra. Neišvengiamai iškyla nykimo, vienatvės, senatvės temos, tačiau filmo nuotaika nėra liūdna – visame tame režisierės (ir pati Senobija) įžvelgia daug šviesos. (Ona Kotryna Dikavičiūtė)

 Kviečiame pasižiūrėti programos sudarytojos Eglės Maceinaitės pokalbį su režisierėmis:

Apdovanojimai

Kosta Rikos tarptautinis kino festivalis, Kosta Rika – geriausias Centrinės Amerikos filmas, 2022

Pilar Moreno ir Ana Endara

Ana Endara įgijo socialinių mokslų bakalauro laipsnį Floridos valstijos universitete ir studijavo kino režisūrą Kubos tarptautinėje kino ir televizijos mokykloje. Kartu su ankstesniais filmais „Curundú“ ir „Didenybė“ Anos kūryba dalijasi skirtingais Panamos visuomenės požiūriais, kelia intriguojančius klausimus ir tyrinėja priklausymo bendruomenei jausmą. 2012 m. Panamos mieste, Panamoje, ji įkūrė nepriklausomą garso ir vaizdo gamybos įmonę „Mansa Productora“.

Pilar Moreno yra ispanų menininkė, gyvenanti Panamoje, kuri prieš dirbdama meno srityje baigė medicinos studijas, psichiatrijos specialybę. Nuo pirmosios parodos 2009 metais Moreno kūrė piešimo, tapybos, fotografijos, performanso ir animacijos darbus, kurie ne tik dokumentuoja patirtis ir pateikia vizualiai turtingas kompozicijas, bet ir atspindi jos apmąstymus apie socialinį elgesį ją supančioje aplinkoje.

Rinktinė filmografija 

Garso džiaugsmas / The Joy of Sound, 2016

Didenybė / Reinas, 2013

Filmo seansai

09.26 Pirmadienis
  • „Skalvija“ (Vilnius) 18:00

10.02 Sekmadienis
  • „Skalvija“ (Vilnius) 20:30


Informacija

Režisierės: Pilar Moreno, Ana Endara

Scenarijus: Pilar Moreno

Operatorius: Víctor Mares

Montažas: Ana Endara Mislov

Garsas: Iñaki Iriberri, José Rommel Tuñón

Prodiuserės: Ana Endara Mislov, Isabella Gálvez, Pilar Moreno

Gamintojas: Mansa Productora

Panama, 2021, 71 min.