Nevermore

Filmas „Nevermore“ gali būti žiūrimas kaip gotikinė pasaka, sukurta šių dienų Baltimorėje. Tyrinėjant garsaus amerikiečių rašytojo Edgaro Allano Poe, Baltimorėje gyvenusio 1833–1835 m., legendą, filme sekama vaiduokliškos jo kūrybos pėdsakais populiariojoje kultūroje. Čia užfiksuotos ne tik Poe palikimo susietos skirtingos bendruomenės ir personažai, bet ir socialiniai jų tarpusavio skirtumai.

Filmo atspirties taškas – Edgaro Allano Poe namai ir muziejus, turintis bendrą sieną su Poe namais – seniausiu socialiniu būstu Baltimorėje. Dokumentuojant muziejaus darbuotojų ir gretimais esančio socialinio būsto gyventojų kasdienybę, filme palengva skleidžiasi ne tik kolektyvinė Baltimorės gyventojų vaizduotė, bet ir susvetimėjimo bei rasinės atskirties problemos. Visgi, užuot sutelkus dėmesį į siaubą ir tamsų romantizmą, kurie siejami su prasta Baltimorės kriminogenine situacija, šio filmo dėmesio centre atsiduria fantazijų ir troškimų, veikiančių personažų gyvenimuose, mitologija. Filmo personažai – nuo atsidavusių amerikietiškojo futbolo komandos „Baltimore Ravens“, pavadintos kaip garsioji Poe poema, gerbėjų iki žymaus Michaelo Jacksono impersonuotojo, įkūnijančio pačią gotiką – veikia kaip tęstinio Poe egzistavimo koordinatės. Teju Cole’o žodžiais tariant, „miestai yra pilni materialiosios istorijos pėdsakų ir dvasinių tos istorijos žymių, įskaitant kai kuriuos labai tamsius įvykius“.

Gerda Paliušytė

Gerda Paliušytė (g. 1987) yra Vilniuje kurianti menininkė ir kuratorė. Ją domina įvairios dokumentinės praktikos, istoriniai ir populiariosios kultūros reiškiniai bei personažai, jų santykis su socialine tikrove. Paliušytės filmuose dažnai tyrinėjamas kolektyviškumo laikinumas, kontakto troškimas ir nebylūs susitarimai. Jos filmai – „Kelio filmas“ apie grupės „ONYX“ viešnagę Vilniuje, „Troškimas, kad pavyktų“, kuriame vaizduojama naktinė kelionė po Amsterdamą, įgarsinta telefoninio sekso paslaugų teikėjų balsais, ir „Nevermore“ – dokumentika apie amerikiečių rašytojo Edgaro Alano Poe legendą Baltimorėje.

Rinktinė filmografija 

Kelio filmas, 2015
Troškimas, kad pavyktų, 2016
Nevermore, 2020

Filmo seansai

09.30 Ketvirtadienis
  • „Skalvija“ (Vilnius) 19:00 Pristatymas


Informacija

Režisierė: Gerda Paliušytė
Scenarijus: Gerda Paliušytė
Operatoriai: Vyatutas Katkus
Montažas: Gintarė Sokelytė
Garsas: Julius Grigelionis
Prodiuserės: Gerda Paliušytė, Giedrė Burokaitė
Gamintojas: Šiuolaikinio meno centras, Meno avilys
Lietuva, 2020, 43 min.