2021.09.29

Specialus seansas Kaune: kviečiaME pokalbiui apie seksualinės industrijos darbuotojų kasdienybę

Vilniaus dokumentinių filmų festivalis (VDFF), platforma „Kitas kinas“ ir Kauno menininkų namai šį penktadienį kviečia į vienintelį filmo „Anny“ (Helena Třeštíkova, 2020) seansą Kaune. Po jo vyks pokalbis, susijęs su filmo tema.

Savo filmo herojės vardu pavadintame kino portrete „Anny“ čekų dokumentikos meistrė Helena Třeštíkova fiksuoja iš pažiūros paprasto žmogaus – prostitutės Anni – ypatingą gyvenimą. Jame telpa ir darbas metro stotyje, kur Anni renka pinigus už įėjimą į tualetą, ir pašlijusi dukros bei anūko sveikata, ir šviesūs muzikiniai pasirodymai ant scenos – kartu su kitomis moterimis, priklausančiomis nevyriausybinei organizacijai, vienijančiai sekso darbuotojus.

Režisierė H. Třeštíkova, kurios filmų retrospektyva jau anksčiau buvo pristatyta VDFF, yra sukūrusi per penkiasdešimt filmų žmonių santykių ir socialinėmis temomis. Ji taiko „ilgalaikio stebėjimo“ metodą, t. y. su savo veikėjais praleidžia ilgą laiką – pavyzdžiui, Anni ji filmavo nuo 1996 iki 2012 metų.

Po filmo peržiūros žiūrovų lauks pokalbis su Monika Staugaityte – filologe, edukacinės paskyros „Paleistuvės“ įkūrėja, striptizo šokėja.

„Mano gyvenime vietą randa du iš pirmo žvilgsnio nesuderinami dalykai – filologija ir striptizas, – sako M. Staugaitytė. – Iš noro kalbėti ir rašyti apie intymių paslaugų industriją atsirado „Instagram“ paskyra „Paleistuvės“. Ten pasakoju apie savo patirtis dirbant striptizo šokėja, santykį su kūniškumu, rašau apie pasaulinį seksualinio darbo kontekstą, stengiuosi rasti kitų žmonių, dirbančių industrijoje ir norinčių pasidalyti savo patirtimi.“

Pokalbį su filmo peržiūros viešnia moderuos feministė, Europos lyčių ir moterų istorijos magistrė, viena iš Lietuvos queer archyvo iniciatorių – Viktorija Kolbešnikova.

VDFF viešnagė Kaune – platformos „Kitas kinas“ ir Kauno menininkų namų inicijuojamo dokumentinių filmų peržiūrų ciklo „Common People“ dalis. Šia iniciatyva siekiama pristatyti dokumentinius filmus, pasakojančius apie įvairias bendruomenes ar (sub)kultūras. Ciklą lydinčių pristatymų metu skatinama diskutuoti apie filmų turinį ir socialinę problematiką bei dokumentinio kino reiškinį apskritai.

Nuoroda į renginį „Facebook“: https://fb.me/e/1V3FQXXiQ

Bilietus į spalio 1 d. 19 val. vyksiantį seansą galima įsigyti tik www.tiketa.lt. Renginio vietoje bilietais nebus prekiaujama.

Festivalis vyksta rugsėjo 23–spalio 3 d. – Vilniuje, spalio 1 d. Kaune, spalio 8–10 d. – Klaipėdoje. Iki spalio 23 d. VDFF filmus kviečia žiūrėti ir virtualiai: www.skalvija.lt ir www.vdff.lt.

Festivalį finansuoja Lietuvos kino centras.