2021.10.05

Sostinėje pasibaigęs Vilniaus dokumentinių filmų festivalis tęsiasi Klaipėdoje

Įvykęs Vilniuje ir Kaune, Vilniaus dokumentinių filmų festivalis (VDFF) keliasi į Klaipėdą. Šį savaitgalį – spalio 8–10 d. – kino gerbėjų festivalis lauks uostamiesčio kino teatre „ArleKinas“. Penki filmai iš skirtingų festivalio programų – paskutinė galimybė rinktinę dokumentiką pamatyti didžiajame ekrane.

„Dokumentika – žanras, turintis savo gerbėjų ratą, tačiau dažnai nepelnytai aplenkiantis kino teatrus. Todėl labai džiaugiamės galimybe šią VDFF rinktinių filmų programą parodyti ir Klaipėdoje. Kažkam, tikimės, tai bus atradimas, o jau mėgstantiems šį festivalį – proga pasimėgauti kinu prie didžiojo ekrano“, – sako kino teatro „ArleKinas“ vadovas Linas Lesauskas.

Į Klaipėdoje pristatomų filmų penketuką atrinkti trys festivalio pagrindinės programos filmai: „Raganos iš Rytų“ (Julien Faraut, 2021) „Tranzistorių seserys“ (Lisa Rovner, 2020) ir „Kruvina nosis, vėjas kišenėse“ (Bill Ross, Turner Ross, 2020).

Filmas „Raganos iš Rytų“ dedikuotas legendinės Japonijos moterų tinklinio rinktinės istorijai. Įtraukianti kino juosta pasakoja herojišką medvilnės fabriko darbuotojų gyvenimo kelionę – nuo sporto būrelio po darbo iki olimpinės šlovės. Filmas, kuriame persipina archyviniai kadrai, dabarties vaizdai, animacija, sportas ir politika, darkart liudija: žmogaus valia ir galimybės – beribės.

Moterys – pagrindinės ir filmo „Tranzistorių seserys“ „žaidėjos“. Čia britų režisierė žymios menininkės Laurie Anderson užkadriniu balsu pasakoja apie elektroninės muzikos pionieres: Delią Derbyshire, Daphnę Oram, Bebę Barron, Pauliną Oliveros ir lietuvių kilmės Clarą Rockmore. Archyviniai filmo kadrai veda ne tik per XX a. muzikos ir technikos istoriją, bet ir sudėtingos moterų emancipacijos Vakarų kultūroje kovos lauką.

Vieno uždaromo Las Vegaso baro paskutinės nakties istoriją pasakoja amerikiečių režisieriai broliai Billis ir Turneris Rossai filme „Kruvina nosis, vėjas kišenėse“. Stilingoje ir autentiškoje vienos nakties kronikoje tiršta muzikos, šokių ir iki skausmo atvirų pokalbių: apie gyvenimą, meilę, alkoholį ir tai, kas labiausiai vienija iš pažiūros tokius skirtingus baro personažus – apie būtį persmelkiančią vienatvę.

Festivalio teminei programai „Žemės stebėtojai“, kviečiančiai pamąstyti apie paraleles tarp Žemės ir kosmoso, atstovauja „Nostalgija šviesai“ (Patricio Guzmán, 2010). Filmo herojai – astronomai ir Pinocheto režimo politinių kalinių žmonos – toje pačioje Atakamo dykumoje savaip ieško to, kas jiems brangiausia. Vieni – atsakymo, iš kur mes atsiradome, kitos – kur dingo jų mylimųjų palaikai. Šis metafizinis kino pasakojimas Europos kino apdovanojimų žiuri pripažintas geriausiu 2010 m. dokumentiniu filmu.

Susipažinti su unikalaus šveicarų-kanadiečių menininko Peterio Mettlerio kūryba klaipėdiečiai kviečiami per žinomiausią autoriaus filmą „Lošimai, dievai ir LSD“ (2002). Tai keturių dalių kelionė po pasaulį, kuriame telpa ir fanatiški dievo tarnai, ir prasilošeliai, sekso žaidimų mėgėjai ar reiveriai. Nuo Toronto oro uosto iki Mumbajaus humoro klubų – visuose žemės kampeliuose žmonės ieško to paties: laimės. Kad ir kokios absurdiškos tos paieškos kartais gali pasirodyti.

Peteris Mettleris pristato filmą „Lošimai, dievai ir LSD“:

Peržiūromis Klaipėdoje pasibaigsiantis VDFF kitų miestų žiūrovus kviečia suskubti dar nepamatytus filmus pažiūrėti internetu: www.skalvija.lt ir www.vdff.lt. Devynios juostos bus pasiekiamos iki spalio 23 d.