Peterio Watkinso filmų retrospektyva  

Visi filmai

Edvardas Munchas

Biografinis filmas apie norvegų tapytoją ekspresionistą Edvardą Munchą, labiausiai žinomą dėl savo paveikslo „Šauksmas“. Maždaug trisdešimt tapytojo gyvenimo metų aprėpiančiame filme gilinamasi į jo kūrybos savitumą nulėmusius veiksnius – šeimos istoriją, kurią lydėjo ligos ir mirtys. Taip pat Edvardo Muncho jaunystės romaną su jam nepasiekiama, ištekėjusia moterimi. Anot P. Watkinso kūrybos tyrinėtojo Josepho Gomezo, šiame filme lyg Edvardo Muncho drobėse susilieja kultūrinis, politinis, seksualinis ir istorinis to meto kontekstai. Pasitelkiama režisieriui būdinga neprofesionalių aktorių improvizacija, eksperimentuojama su garsu. Filmo spalvos artimos tapytojo paveikslų koloritui. Iš pradžių „Edvardas Munchas“ buvo sumanytas kaip televizinis serialas, tačiau vėliau rodomas ir kino teatruose. Tai jautriausias, intymiausias ir plačiausiai rodytas P. Watkinso filmas, kurį Ingmaras Bergmanas laikė genialiu.

09.23 d. seansą pristatys programos sudarytoja režisierė Lina Lužytė.

10.03 d. seansą pristatys kino kritikas Dmitrij Gluščevskij.

„Edvardas Munchas“ yra asmeniškiausias mano sukurtas filmas. Jo genezė –  apsilankymas Edvardo Muncho muziejuje Osle 1968-aisiais. Buvau priblokštas E. Muncho drobių jėgos. Ypač vaizduojančių liūdną jo šeimos gyvenimą. Paveikė ir dailininko tiesumas: žmonės jo drobėse žvelgia į mus. Taipogi man asmeniškai artima pasirodė, kaip jis jungia praeitį su dabartimi. Pavyzdžiui, paveiksle, vaizduojančiame jo šeimos kančią mirštant seseriai Sophie, dailininkas, jo broliai ir seserys nutapyti suaugę, kokie ir buvo 1890 m., tapant šią sceną, nors įvykis buvo prieš dvidešimt metų...“

Apdovanojimai

Britų kino ir televizijos akademijos apdovanojimai BAFTA – geriausia užsienio televizijos programa, 1977

„Asolo Art Film Festival“, Italija – geriausias meninis filmas, 1977

Peter Watkins

Peteris Watkinsas aktyviai kūrė 6–10 dešimtmečiuose. Žymiausias režisieriaus filmas – „Karo žaidimai“ (The War Game, 1965), už kurį, kaip geriausią dokumentinį filmą, JAV Kino meno ir mokslo akademija įteikė „Oskarą“. Režisierius yra vienas iš dokumentinės dramos (angl. docudrama), arba mokumentikos*, pradininkų. Baigęs mokslus Kembridžo universitete ir Londono Karališkojoje dramos meno mokykloje, prieš pradėdamas kurti mėgėjiškus filmus, dirbo reklamos srityje. P. Watkinsas žaidžia su dokumentikos formomis, jungia realybę ir suvaidintas scenas, pasitelkdamas šiuolaikinius ir istorinius kontekstus tiria politines aktualijas. P. Watkinso kūrybos centre – žmonių santykis su žiniasklaida, ir žiniasklaidos, kaip galios ir manipuliacijų instrumento, kritika. Režisierius ilgą laiką gyveno ir kūrė Vilniuje, šiuo metu gyvena Prancūzijoje.

Filmografija

Komuna (Paryžius, 1871) / La Commune (Paris, 1871), 2000

Laisvas mąstytojas / The Freethinker, 1992–1994

Kelionė / The Journey, 1987

Vakaro žemė / Evening Land / Aftonlandet, 1977

Spąstai / The Trap / Fallan, 1975

Septyniasdešimtųjų žmonės / The Seventies People, 1974

Edvardas Munchas / Edvard Munch, 1973

Bausmių parkas / Punishment Park, 1971

Gladiatoriai (Taikos žaidimas) / The Gladiators (The Peace Game), 1968

Privilegija / Privilege, 1966

Karo žaidimai / The War Game, 1965

Kulodenas / Culloden, 1964

Pamiršti veidai / The Forgotten Faces, 1960

Nežinomo kario dienoraštis / Diary of an Unknown Soldier, 1959

Filmo seansai

09.26 Šeštadienis
  • „Skalvija“ (Vilnius) 15:40

10.03 Šeštadienis
  • „Skalvija“ (Vilnius) 15:50 Pristatymas


Informacija

Režisierius: Peter Watkins

Scenarijus: Peter Watkins

Operatorius: Odd-Geir Sæther

Montažas: Peter Watkins

Muzika: Bjørn Hansen, Kenneth Storm-Hansen

Prodiuseris: Ulf Fjoran

Gamintojas: NRK-SVT

Norvegija, Švedija, 1973, 174 min.