Specialioji programa „Baltijos keliai“  

Visi filmai

III programa (Baltijos kelias/Kryžkelė)

Baltijos kelias

Filmas mums primena apie vieną įspūdingiausių pilietinių akcijų Rytų Europoje – Baltijos kelią. Režisierius subtiliai perteikia laikmečio politinę dvasią, pristato naujas politines jėgas ir bundančią pilietinę visuomenę Baltijos šalyse. 1989 m. rugpjūčio 23 d., minint 50-ąsias Molotovo-Ribentropo pakto dėl Europos pasidalijimo tarp Vokietijos ir SSRS metines, apie du milijonai Estijos, Latvijos ir Lietuvos gyventojų susijungė į virš 600 km trukusią grandinę, taip išreikšdami protestą prieš neteisėtą jų valstybių teritorijų aneksavimą. Filme matome, kaip vyko akcijos organizacinis, koordinacinis darbas tuo metu, kai dar neturėjome mobiliųjų telefonų ir interneto.  

Peeter Simm

Peeteris Simmas gimė 1953 m. Kivielyje, Estijoje. Kine pradėjo dirbti nuo 1976 m., kai buvo įvertintas cum laude diplomu Sąjunginame valstybiniame kinematografijos institute Maskvoje. Simm kuria dokumentiką, vaidybinį kiną ir dirba teatro režisieriumi.

Rinktinė filmografija

Idealus peizažas, 1980
Arabela, pirato duktė, 1982
Georgas, 2007
Vieniša sala, 2012
Englasas. Senasis karys, 2015
Koma, 2018
Taageperos kaimas, 2019

Kryžkelė

Filmas „Kryžkelė“ – Jurio Podniekso kūrybinis testamentas. Netrukus po jo sukūrimo žuvo du jį filmavę operatoriai – Andris Slapiņš ir Gvido Zvaigzne – juos sovietų kariai nušovė 1990 m. sausio 20-osios naktį Rygoje. Po kelių metų tragiškai žuvo ir pats režisierius. Filme juntama didelė pagarba ir susižavėjimas Baltijos šalių tautomis – jų ryžtu, ištverme ir drąsa. Žiūrovas keliauja po Estijos, Latvijos ir Lietuvos dainų šventes, klausosi dainų ir giesmių, išreiškiančių taikų tautų protestą prieš sovietų okupaciją. Juostoje meistriškai įkomponuojami archyviniai kadrai, atskleidžiantys trijų šalių sudėtingą istoriją ir individo vietą joje. Podnieksui dokumentinis kinas buvo politinis įrankis, tad filme neatsitiktinai brėžiamos paralelės tarp meno ir politikos.  
 
Apdovanojimai

Latvijos kino apdovanojimai „Lielais Kristaps“ – geriausias dokumentinis filmas, 1991

Juris Podnieks

Gimė 1950 m. Rygoje, baigė Sąjunginį valstybinį kinematografijos institutą Maskvoje. Po studijų dirbo operatoriaus asistentu Rygos kino studijoje, 1979 m. pradėjo režisuoti. Podniekso filmai įvertinti prestižiniais apdovanojimais tuometės Sovietų Sąjungos kino festivaliuose.

Rinktinė filmografija

Ar lengva būti jaunam?, 1986
Sizifo akmuo, 1985
Šaulių žvaigždynas, 1982
Sveiki, ar girdite mus?, 1990

Filmo seansai

09.28 Šeštadienis
  • „Skalvija“ (Vilnius) 15:00 Pristatymas


Informacija

Baltijos kelias

Režisierius: Peeter Simm
Prodiuseris: Olav Osolin
Gamintojas: Maurum
Estijos SSR, Latvijos SSR, Lietuvos SSR, 1989, 28 min.

Kryžkelė

Režisierius: Juris Podnieks
Scenarijus: Juris Podnieks
Operatoriai: Andris Slapiņš, Gvido Zvaigzne, Juris Podnieks
Montažas: Antra Cilinska
Muzika: Mārtiņš Brauns
Garsas: Anrijs Krenbergs
Prodiuseriai: Juris Podnieks, Roger James
Gamintojas: Jura Podnieka Studija
Latvijos SSR, 1990, 64 min.