Specialioji programa „Pasimatymai su Tilda“  

Visi filmai

Metų laikai Kensi: keturi Johno Bergerio portretai

Menotyrininkas ir rašytojas Johnas Bergeris – radikalus humanistas. Taip jį apibūdina jo pasekėja ir partnerė Tilda Swinton. Jis pakeitė visos XX a. antros pusės kartos Didžiojoje Britanijoje mąstymą. Šiai kartai priklausiusi Tilda Swinton paauglystėje perskaitė garsiąją autoriaus knygą „Matymo būdai“, o jau subrendusi tapo gera Johno Bergerio bičiule. Jųdviejų draugystė užsimezgė Londone, tačiau vėliau intelektualas persikraustė į Prancūzijos Alpes, kad galėtų apmąstyti žmoniją šimtmečius išlaikiusią, tačiau nykstančią ūkininkavimo praktiką. Tildai Swinton kilo mintis šioje kalnų apsuptyje sukurti apie Johną Bergerį filmą. Filme svarbiausios mąstytojo idėjos atsiskleidžia kasdienybės detalėse ir šiltuose pokalbiuose su artimais žmonėmis. Mažoje Johno Bergerio virtuvėlėje Tilda Swinton lupa obuolius pyragui, jos vaikai įteikia Bergerio sūnui lauktuves iš savo ūkio, o Johnas Bergeris vaišina juos avietėmis. Filmas susideda iš keturių skirtingų dalių, kurias buvo planuota rodyti kaip savarankiškus kūrinius meno galerijose. Jose kalbama apie kairiųjų politines pažiūras, vaikus ir tėvus, žmones ir gyvūnus, gyvenimą ir mirtį. Šios dalys kartu virto intelektualiu ilgo metro filmu – intymiu ir daugiasluoksniu Johno Bergerio asmenybės portretu. 

 Tilda Swinton

Aktorė, režisierė, menininkė ir visuomenininkė gimė 1960 m. Londone. Ji yra apdovanota už išskirtinius vaidmenis nekomerciniame kine. Dirbo su režisieriumi Dereku Jarmanu, ji sukūrė garsius vaidmenis „Orlando“, „Mums reikia pasikalbėti apie Keviną“, „Viešbutis „Didysis Budapeštas“, vaidino Jimo Jarmuscho filmuose. Menininkės performansai rodyti Modernaus meno muziejuje MoMA Niujorke, „The Serpentine“ galerijoje Londone. Škotijoje Tilda Swinton įsteigė alternatyvaus ugdymo mokyklą.

Colin MacCabe

Aktorius, literatūros kritikas bei kino prodiuseris. Daugiau nei trisdešimt metų dėsto kiną bei anglų kalbą Pitsburgo universitete JAV. 2012 m. įsteigė filmų bei televizijos studiją „Derek Jarman Lab“.

Christopher Roth

Miunchene gimęs menininkas ir režisierius Christopheris Rothas savo kūrinius eksponavo įvairiose parodose, tarp jų – Venecijos bei San Paulo bienalėse. Filmas „Baader“ 2002 m. Berlinalėje apdovanotas Alfredo Bauerio prizu.

Bartek Dziadosz

Baigęs studijas Krokuvos ir Londono universitetuose, tęsė režisūros bei montažo darbus. Jo dokumentinis filmas „Sunkumai būnant žmogumi šiais laikais“ apkeliavo daugybę tarptautinių festivalių.

 

Filmo seansai

09.22 Penktadienis
  • „Skalvija“ (Vilnius) 20:30 Pristatymas

09.23 Šeštadienis
  • „Skalvija“ (Vilnius) 16:00 Pristatymas


Informacija

Režisieriai: Colin MacCabe, Christopher Roth, Tilda Swinton, Bartek Dziadosz
Scenarijus: Tilda Swinton, Christopher Roth, Ben Lerner
Operatoriai: Bartek Dziadosz, Filipa César
Montažas: Christopher Roth, Bartek Dziadosz
Muzika: Simon Fisher Turner
Garsas: Walter Stabb
Prodiuseriai: Lily Ford, Colin MacCabe
Gamintojas: The Derek Jarman Lab
Jungtinė Karalystė, 2016, orig. k., angl., liet. subt., 90 min.