Pagrindinė programa  

Visi filmai

Išlikimo metodas

Ekscentriškasis Prancūzijos bestselerių autorius Michelis Houellebecqas publikavo esė pavadinimu „Išlikti gyvam“ (1991), kurioje aprašė psichinių sutrikimų varginamus menininkus, poetus, bandančius sutramdyti kūrybinių kančių keliamą beprotybę ir mėginančius gyventi toliau. Perskaitęs kūrinį, pankroko krikštatėvis Iggy Popas lengvai atpažino savo jaunystės išgyvenimus. Eriko Lieshouto filmas tekstą pavertė manifestu, po kuriuo pasirašė abi žvaigždės bei kiti pasaulio vienišiai. Saulės išdžiovintame sode Majamyje, Iggy Popas žemu balsu skaito Houellbecqo esė. Vincento personažą įkūnijęs rašytojas savo senelių namų rūsyje muzikantui pristato ilgai kurtą instaliaciją „Gyvenimo paslaptis“. Šis filmas – tai bandymas įsivaizduoti Sizifą laimingą, arba – nuotaikingas pasakojimas apie kančią.

 „Michelis sakė, jog jei nori, kad filmas išdegtų, jo personažai iš tiesų turi būti marginalūs, jie negali būti pernelyg sėkmingi. Kita vertus, kurdamas filmą galvojau apie tai, jog jis pasakoja ir apie paprastą žmogų – eilinį ofiso darbuotoją, kuris nori nutrūkti nuo grandinių ir nuveikti ką nors su savo gyvenimu.“ Režisierius Erikas Lieshoutas

 Apdovanojimai

Festivalis „Biografilm“ – apdovanojimas už geriausią filmą; prizas „Life Tales“, 2017
„Eurodok“  – publikos prizas, 2017

Erik Lieshout                      

Erikas Lieshoutas (g. 1961) – kino, televizijos ir reklamos režisierius, Nyderlanduose išgarsėjęs dokumentiniu filmu „Kelionė į nakties pakraštį“ (1986), sukurtą pagal to paties pavadinimo Louiso-Ferdinando Céline’o romaną. Vėliau sukūrė dokumentinį filmą apie Paryžiuje gyvenusį rašytoją Willemą Frederiką Hermansą. Jo režisuotoje skalbimo priemonių reklamoje, skirtoje Nyderlandų televizijai, vaidina poetas Julesas Deelderis.

Arno Hagers

Montažo bei garso režisierius Arno Hagersas dirba Nyderlandų transliuotojui „VPRO“. Be kūrybos su Eriku Lieshoutu ir Reineriu van Brummelnu, jo kūrinių sąraše –„Bulvių valgytojai“ (2011) – dokumentinis filmas apie užkandinę, kurioje viena šeima daugiau nei 55-erius metus kepa prancūziškas bulvytes.

Reinier van Brummelen

Reinieris van Brummelenas (g. 1961) studijavo Hagoje. Dirbo šviesos dailininku vaikų televizijos programose. Čia jį pastebėjo režisierius Peteris Greenaway, su kuriuo Reinieris van Brummelenas ilgus metus dirbo operatoriumi bei apšvietėju.

Filmografija

Paskutiniai žodžiai (Derniers Mots, 2008)

Filmo seansai

09.24 Sekmadienis
  • „Skalvija“ (Vilnius) 18:20 Pristatymas

09.25 Pirmadienis
  • „Skalvija“ (Vilnius) 19:00 Pristatymas


Informacija

Režisieriai: Erik Lieshout, Arno Hagers, Reinier van Brummelen
Scenarijus: Michel Houellebecq, Erik Lieshout
Operatorius: Reinier van Brummelen
Montažas: Reinier van Brummelen
Muzika: Iggy Pop
Prodiuseriai: Marc Thelosen
Gamintojai: seriousFilm, AT-Production
Nyderlandai, 2016, orig. k., angl., liet. subt., 60 min.