2018.03.14

VDFF REKOMENDUOJA „KINO PAVASARIO“ FILMUS

VDFF festivalio draugai – 23-asis Vilniaus tarptautinis kino festivalis „Kino pavasaris“ – šiemet žiūrovams paruošė gausybę filmų: 112 pilnametražių ir 56 trumpametražių. Išsirinkti nelengva, todėl rekomenduojame 3 dokumentinius filmus, į kuriuos vertėtų atkreipti dėmesį.

CHAVELA (Chavela, rež. Catherine Gund, Daresha Kyi, Jungtinės Valstijos, Meksika, Ispanija, 2017 m.)

Šis filmas tirštas ne tik kotrastiškų, ryškių spalvų, kaip meksikietiška skraistė, jis įrairiaspalvis emociškai dėl stiprios, neįtikėtinai įdomų gyvenimą nugyvenusios pagrindinės filmo herojės dainininkės Chavelos Vargas. Jai dainuojant, atrodo, kad išsiveržia visas jos gyvenimo patyrimas, kuriame būta daug stiprybės, liūdesio, begalė meilės išgyvenimų.

MARIA CALLAS: SAVAIS ŽODŽIAIS (Maria Callas: in her own words, rež. Tom Volf, Prancūzija 2017 m.)

Dokumentikoje visad labiausiai laukiama autentiškumo, o ypač to tikimasi, kai yra visuomenei žinomas žmogus. Viena garsiausių operos primadonų Maria Callas šiame Tomo Volfo dokumentiniame filme pasakoja (jau po mirties) savo gyvenimo istoriją, kuri sulipdyta iš asmeninių nuotraukų, 8 mm kino juostos bei dainininkės susirašinėjimų su jai svarbiais žmonėmis.

SENGIRĖ (The ancient woods, rež. Mindaugas Survila, Lietuva 2017 m.)

Tai dokumentinis filmas, kuriame kiekvienas kadras kelia nuostabą. Ir ne tik todėl, kad Mindaugo Survilos kamera gebėjo per centimetrą priartėti ir prie mažučio vabalėlio gyvenimo, ir prie naktinėjančių vilkų, ir prie kruvino erelio snapo, bet, kad Mindaugas tapo tos paslaptingos visatos sava dalele, kuri savo buvimu nesutrikdė Sengirės gyvenimo. Tokį filmą galėjo sukurti tik visiškai gamtai pasišventęs žmogus.