Specialioji programa  

Visi filmai

Ištakos: bitnikų ir „palūžusiosios kartos“ istorija

Pasakodamas bitnikų istoriją nuo Alleno Ginsbergo ir Jacko Kerouaco susitikimo Kolumbijos universitete 1944 metais iki Williamo S. Burroughso mirties 1997-aisiais, režisierius Chuckas Workmanas atskleidžia milžinišką šio fenomeno įtaką Amerikos ir pasaulio kultūrai iki pat šių dienų. Didžiausias dėmesys filme skiriamas trims minėtiems rašytojams, o archyvinę filmuotą medžiagą, televizinius reportažus, nuotraukas ir ištraukas iš interviu papildo epizodai, kuriuose juos vaidina garsūs šių dienų aktoriai. Į filmo chronologinę seką, apimančią trijų rašytojų draugystę, jų vaidmenį formuojant Amerikos sąmonę, bastymąsi po pasaulį, Kerouaco mirtį ir Ginsbergo politinį aktyvizmą, įsiterpia aktorių skaitomos trijų pagrindinių filmo herojų kūrinių ištraukos, scenose epizodiškai sušmėžuoja amžinai jaunas laisve trykštantis Nealas Cassady, taip pat atskleidžiamos bitnikų judėjimo sąsajos su bibopu ir Johno Cage‘o muzika, abstrakčiuoju ekspresionizmu bei seniausiu Amerikoje eksperimentiniu teatru „The Living Theatre“.

Festivaliai

„Sundance“ filmų festivalis, JAV, 1999

Chuck Workman

Jau daugiau nei 40 metų režisierius, scenaristas ir prodiuseris Chuckas Workmanas dirba kine ir teatre. Pagal Amerikos režisierių gildijos užsakymą sukurtas jo trumpametražis filmas „Neįkainojami vaizdai“ (Precious Images, 1986) buvo apdovanotas „Oskaru“ ir tapo daugiausia kartų viešai parodytu trumpametražiu filmu kino istorijoje. Šis ir dar keturi jo filmai priklauso Niujorko moderniojo meno muziejaus kolekcijai. Workmanas yra sukūręs dokumentinius filmus apie Andy Warholą, Martiną Lutherį Kingą ir Amerikos kino istoriją. Jis taip pat kuria nepriklausomą vaidybinį kiną.

Rinktinė filmografija

Jonas Mekas ir (daugiausia) Amerikos avangardinis kinas / Jonas Mekas and the (Mostly) American Avant-Garde Cinema, 2009
Namas ant kalvos / A House on a Hill, 2003
Superžvaigždė: Andy Warholo gyvenimas ir laikai / Superstar: The Life and Times of Andy Warhol, 1990
Pinigai / The Money, 1976 

Informacija

Režisierius ir scenarijaus autorius: Chuck Workman
Operatoriai: Andrew Dintenfass, Tom Hurwitz, Don Lenzer, José Louis Mignone, Nancy Schreiber
Montažas: Chuck Workman
Garsas: Richard Jenkins, Peter Miller
Muzika: David Amram, Philip Glass
Prodiuseris: Chuck Workman
Epizoduose vaidina: Johnny Depp, Dennis Hopper, John Turturro
Gamintojai: Beat Productions, Calliope Films
JAV, 1999, 88 min.