Pagrindinė programa  

Visi filmai

Tarp žvaigždžių

Paskutinė trilogijos dalis, užbaigianti įvairiais prizais festivaliuose apdovanotų filmų „Saulė aukštybėse“ ir „Mėnulio pavidalas“ pradėtą vienos Indonezijos šeimos epą. Filmas intymiai pasakoja apie Šamšudinų šeimos trijų kartų gyvenimą globalizacijos akivaizdoje. 14 mėnesių tik su vienu asistentu filmuotas ir net 12 metų stebėtas šios šeimos gyvenimas Džakartos lūšnynuose atsiskleidžia režisieriui ir operatoriui Leonardui Retel Helmrichui naudojant „vieno kadro“ (single-shot cinema) filmavimo techniką ir pasitelkiant paties sukonstruotus filmavimo prietaisus. Priešais žiūrovų akis skleidžiasi mikrokosmas, kuriame matome sparčiai besikeičiančios šalies skaudulius: korupciją, religinius konfliktus, priklausomybę nuo lošimo, kartų skirtumus, augančią skirtį tarp turtingųjų ir vargšų.

Pagrindiniai festivaliai ir apdovanojimai

Tarptautinis Amsterdamo filmų festivalis, Olandija, 2010 – apdovanojimas už geriausią dokumentinį filmą ir geriausią olandišką dokumentinį filmą
„Sundance“ filmų festivalis, Juta, JAV, 2011
Kanados dokumentinių filmų festivalis „Hot Docs“, 2011

Leonard Retel Helmrich

Gimė 1959 m. Tilburge, jo šeimai iš Bandungo (Indonezija) persikėlus gyventi į Olandiją. Baigė režisūros, scenarijų rašymo ir montažo studijas Nyderlandų kino ir televizijos akademijoje. Režisierius ištobulino „vieno kadro“ filmavimo techniką, kino meną lygindamas su tapyba, skulptūra, architektūra, muzika, įkvėptas André Bazino ir jo idėjų apie kino prigimtį („Kinas neturi skaidyti realybės į fragmentus, o parodyti ją laiko tėkmėje“). Naudodamas kamerą tarsi dailininkas teptuką, Leonardas Retel Helmrichas fiksuoja realybę tokią, kokia ji skleidžiasi priešais jo akis, kartu kameros judesiais išreikšdamas savo paties emocijas, santykį su regima akimirka. Režisierius yra surengęs šiai filmavimo technikai skirtas kūrybines dirbtuves įvairiose pasaulio kino mokyklose. Ne viename festivalyje yra surengta jo filmų retrospektyva.

Rinktinė filmografija

Fenikso paslaptis / Het Phoenix mysterie (1990)
Saulė aukštybėse / De stand van de zon (2001)
Mėnulio pavidalas / Stand van de maan (2004)

Informacija

Režisierius: Leonard Retel Helmrich
Operatoriai: Ismail Fahmi Lubish, Leonard Retel Helmrich
Kompozitoriai: Danang Faturahman, Fahmy Al-attas
Garsas: Ranko Pauković
Montažas: Jasper Naaijkens
Prodiuserė: Hetty Naaijkens-Retel Helmrich
Gamintojai: Scarabeefilms, HUMAN TV
Olandija, 2010, 111 min.