Pagrindinė programa  

Visi filmai

Šoko doktrina

Filme „Šoko doktrina“, sukurtame remiantis to paties pavadinimo Naomi Klein bestseleriu, siekiama atskleisti katastrofų kapitalizmo iškilimą: kai ištikus katastrofoms nelaimių sugniuždyti žmonės ir šalys sulaukia puikiai suderintų vyriausybių ir verslo gigantų išpuolių, o gamtos katastrofos, ekonomikos krizės ir karai laikomi puikiomis laisvosios rinkos galimybėmis. Dokumentiniame pasakojime doktrinos užuomazgos atrandamos radikaliose Čikagos universiteto profesoriaus Miltono Friedmano teorijose ir paneigiamas mitas, kad globali laisvoji rinka suvešėjo demokratinėje dirvoje. Galiausiai atskleidžiama, kaip toji doktrina buvo įgyvendinama per pastaruosius keturiasdešimt metų: nuo kruvinosios Augusto Pinocheto Čilės iki oligarchų valdomos Boriso Jelcino Rusijos ir dar visai nesenų karinių invazijų į Afganistaną ir Iraką.

Pagrindiniai festivaliai

Berlyno kino festivalis, Vokietija (2009)
Tarptautinis San Sebastiano filmų festivalis, Ispanija (2009)
Tarptautinis Rio de Žaneiro filmų festivalis, Brazilija (2009)
Turino filmų festivalis, Italija (2009)
„Sundance“ filmų festivalis, JAV (2010)

Michael Winterbottom

Gimė 1961 metais Blakberne, Lankašyro grafystėje, Jungtinėje Karalystėje. Oksfordo universitete baigė anglų kalbą, vėliau studijavo kiną Bristolyje ir Londone. Karjerą pradėjo televizijoje, ten sukūrė kelis dokumentinius filmus apie Ingmarą Bergmaną – vienas jų, švedų režisieriaus autobiografijos motyvais paremtas „Stebuklingasis žibintas“ („The Magic Lantern“), Valjadolido filmų festivalyje buvo apdovanotas kaip geriausias dokumentinis filmas; taip pat kūrė serialus, televizijos dramas, kurios apkeliavo Londono, Turino, Toronto filmų festivalius, buvo nominuotas BAFTA apdovanojimui. Didžiajame kine patraukė dėmesį 1995 metais, sukūręs savo pirmąjį vaidybinį filmą „Drugelio bučinys“ („Butterfly Kiss“). 2002 metais pasirodęs filmas „Šiame pasaulyje“ („In This World“) elnė BAFTA apdovanojimą ir „Auksinį lokį“. Jo filmai rodyti ne tik Berlyno, bet ir Kanų, „Sundance“ kino festivaliuose, daug jų sulaukė įvairių apdovanojimų.

Rinktinė filmografija

Žudikas mano viduje / The Killer Inside Me (2010)
Nenugalėta širdis / A Mighty Heart (2007)
Kelias į Gvantanamą / The Road to Guantanamo (2006)
Devynios dainos / 9 Songs (2004)
Aukso dulkės / The Claim (2000)
Sveiki atvykę į Sarajevą / Welcome to Sarajevo (1997)
Džudas / Jude (1996)

Mat Whitecross

Gimė 1977 metais Oksforde. Režisavo tokių grupių ir atlikėjų kaip „Coldplay“, Jay-Z, „The Magic Numbers“ muzikinius klipus. „Šoko doktrina“ ne pirmas bendras darbas su Michaelu Winterbottomu – filmas „Devynios dainos“ („9 Songs“), kurį kuriant jis dirbo montažo režisieriumi, „Sundance“ filmų festivalyje apdovanotas už geriausią kinematografiją, o kartu režisuotas „Kelias į Gvantanamą“ gavo „Sidabrinį lokį“.

Rinktinė filmografija

Keliaujant į Marsą: milijonas kilometrų nuo Birmos / Moving to Mars: A Million Miles from Burma (2009)
Kelias į Gvantanamą / The Road to Guantanamo (2006)

Naomi Klein

Gimė 1970 metais Monrealyje, Kanadoje. Ji yra žurnalistė, politikos apžvalgininkė, straipsnių ir knygų autorė, įtakinga kairiosios politinės krypties mąstytoja. Rašo su plačiu mokslininkės užmoju ir įkarščiu. Išgarsėjo 2000 metais išleista knyga „No Logo“ – žurnalistiniu tyrimu, atskleidžiančiu, kaip garsūs prekių ženklai be jokių skrupulų braunasi į mūsų kasdienį gyvenimą, užkariauja vaizduotę ir pasąmonę, monopolizuoja rinką ir užvaldo viešąją erdvę. 2007 metais pasirodžiusi „Šoko doktrina“ tapo tarptautiniu bestseleriu, yra išversta į 27 kalbas. Už šią knygą N. Klein 2009 metais apdovanota Voriko premija, skiriama už geriausius darbus įvairių sričių autoriams.


Informacija

Režisieriai: Michael Winterbottom, Mat Whitecross
Garso režisierius: Joakim Sundström
Montažas: Paul Monaghan
Prodiuseriai: Andrew Eaton, Alex Cooke, Avi Lewis, Kino studijos: Revolution Films / Renegade Pictures
Didžioji Britanija, 2009, 78 min.